Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Crossing the Atlantic

 

  1. Schickele (1935) : Three Elegies (1974, publ 1976)
  2. Gershwin (1898 – 1937) : Three Preludes (1926)
  3. Stravinsky (1882 – 1971) : Three Pieces (1918, publ 1919)
  4. Rodney Bennet (1936 – 2012) : Ballad in Memory of Shirley Horn (2005)
  5. Poulenc (1899 – 1963) : Clarinet Sonata (1962, publ 1963)
  6. Gerhswin/arr. J. Heifetz (1901 – 1987) : It Ain’t Necessarily So (1935, arr 1944)

 

Ce concert est offert par

 

Dit 20e eeuwse programma brengt muziek uit beide kanten van de Atlantische Oceaan samen. Peter Schickele, tevens het brein achter de humoristische muziek van P.D.Q. Bach, toont zijn unieke mix van Amerikaanse minimal en folk in zijn Three Elegies voor klarinet en piano. Vanuit de Verenigde Staten bewandelt George Gershwin het pad van jazz naar klassiek. Zijn Preludes, opgedragen aan goede vriend Bill Daly, barsten van de gesyncopeerde ritmes, accenten en de karakteristieke “blue notes”.

Igor Stravinsky, die zijn Three Pieces opdraagt aan filantroop Werner Reinhart, houdt van eclecticisme en is zelfs vóór zijn verhuis naar de Verenigde Staten te betrappen op jazz-invloeden in zijn muziek. De Engelse Richard Rodney Bennett schrijft na zijn studies in Londen en Parijs voornamelijk voor filmproducties en blijft daarnaast actief als jazz-pianist. Wanneer de Amerikaanse jazz-zangeres en -pianiste Shirley Horn sterft in 2005, schrijft hij een prachtige Ballad ter nagedachtenis. De Franse componist Francis Poulenc schrijft zijn klarinetsonate, opgedragen aan Arthur Honegger, kort voor zijn dood in opdracht van de Amerikaanse klarinettist Benny Goodman. De première wordt in Carnegie Hall in New York uitgevoerd door Benny Goodman en Leonard Bernstein. Tot slot arrangeert de meesterviolist Jascha Heifetz, naast heel wat andere prachtige werken, de Drie Preludes en een selectie uit Porgy and Bess van zijn vriend George Gershwin voor viool en piano. Deze transcripties behoren tegenwoordig tot het standaard vioolrepertoire en zijn wereldwijd geliefd.

 

                                                                                                                                          Josef Lamell

Josef Lamell is een Amerikaanse klarinettist, geboren in Houston, Texas in 1994. Hij behaalde bachelor’s in muziek en computerwetenschappen aan de Universiteit van Houston, waar hij als beste van beide klassen afstudeerde, en een master’s degree in muziek aan de Indiana University. Josef werkte een jaar als co-principaal klarinettist en assistent personeelsmanager van het Santa Monica Symphony in Los Angeles, Californië. Zijn belangrijkste leraren zijn Boris Allakhverdyan, James Campbell, Luis Rossi, Randall Griffin, Thomas LeGrand, en Chester Rowell.

Josef heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses met leraren als Martin Fröst, Afendi Yusuf, Philippe Cuper, en Eli Eban, en speelde op festivals in de VS, Frankrijk, Italië, en Israël. Hij is ook een fervent arrangeur van Lieder en ander repertoire voor de klarinet.

                                                                                                                                    Nathalie Matthys

Nathalie Matthys, geboren te Kortrijk in 1994, is een Belgische pianiste, zangeres, lyricist en vlogger. In 2017 behaalde ze haar Master of Music in klassiek piano met grootste onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Vitaly Samoshko. In het academiejaar 2019-2020 studeerde ze, gesponsord door Fulbright, SWUK, Stichting Mitialto en Rotary Kortrijk-Groeninghe, in de Verenigde Staten bij professor Emile Naoumoff (klassiek piano) en professors Sachal Vasandani en Darmon Meader (jazz vocals) aan Indiana University Jacobs School of Music, Bloomington, USA.

Tussen 2005 en 2015 werd Nathalie laureate van verschillende wedstrijden, waaronder Belfius Classics, Concours de piano de Liège en de Rotary-Breughel Competition. Ze volgde klassieke masterclasses onder andere Paul Gulda, Severin von Eckardstein en Jean-Claude Vanden Eynden en jazz masterclasses bij Ewout Pierreux, Justin Binek en Cécile McLorin Salvant. Nathalie trad op als soliste en kamermuzikant in België, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. Sinds 2020 werkt ze actief aan haar YouTube kanaal NMusician met een mix van klassieke muziek, jazz en vlogs.