Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Direction : Philippe Gérard

Soliste : Pierre Fontenelle – violoncelle

 

Divertimento pour cordes en ré majeur K.136 de Mozart

Concerto n°1 pour violoncelle en do majeur Hob.VIIb.1 de J.Haydn

Symphonie n°49 en fa mineur « la Passione » Hob. I:49 de J.Haydn

 

Muziekkapel van Doornik

De Muziekkapel van Doornik, erkend en gesubsidieerd door de Federatie Wallonië-Brussel, is een professioneel kamerorkest van 15 tot 40 muzikanten. Zijn uitgebreide repertoire is opgebouwd in 30 seizoenen van concerten in het bijzonder in Doornik maar ook in heel België. Geregisseerd door Philippe Gérard, trad hij op op de meeste Belgische festivals, maar ook in Frankrijk en Engeland. Hij nodigde de beste Belgische en buitenlandse artiesten uit en promootte de ontdekking van jonge talenten aan wie hij de kans gaf om met orkest op te treden in de meest uiteenlopende repertoires. Zo werden er meer dan 400 concerten aangeboden, wat de Kapel van Doornik tot een actief en open orkest maakte.

Pierre Fontenel

Pierre Fontenelle, cello-solist van de Koninklijke Opera van Wallonië-Luik en Namen van het Jaar 2020, is een jonge Belgische muzikant met een atypische carrière. Na vanaf zijn 11de verjaardag als autodidact in de Verenigde Staten te zijn begonnen en daarna aan het Conservatorium van Luxemburg te hebben gestudeerd, trad hij in 2015 toe tot het IMEP in Namen. Benoemd tot assistent van de celloklas na het behalen van een Masterdiploma met de hoogste onderscheiding aan IMEP, Pierre heeft ook het Diplôme de Concert van het Conservatoire de Luxembourg, unaniem gewonnen en met de felicitaties van de jury.

 

Op de Edmond Baert International Cello Competition 2019 ontving hij zowel de Eerste Prijs als de Feldbusch-prijs, en in oktober 2020 de 2e “Van Hecke”-prijs op de Belgium Cello Society International Competition. Pierre trad in augustus 2019 toe tot de Opéra Royal de Wallonie-Liège als solocello, werd de jongste vaste muzikant van het orkest en vervulde zijn kinderdroom om lid te worden van een professioneel orkest. Volgt masterclasses en houdt van inspirerende ontmoetingen, neemt hij deel aan verschillende Europese academies, samen met Frans Helmerson, Jérôme Pernoo, Gary Hoffman, Marie Hallynck, het Danel Quartet… Momenteel volgt hij een tweede Master bij Han Bin Yoon aan het Conservatorium van Bergen Kunst².

 

Hij trad al op als solist met verschillende ensembles (Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Chapelle Musicale de Tournai, Musique Militaire Grand-Ducale, Musique Royale des Guides, Friedrich-Spee Chor…) en op tal van podia en festivals in binnen- en buitenland. buitenlanders (Queen Elisabeth Chapel, Shanghai Oriental Art Center, Taipei National Concert Hall, Belgium Cello Society, Festivals de Wallonie, Juillet Musical de Saint-Hubert…). In december 2018 werd Pierre uitgenodigd om deel te nemen aan het traditionele kerstconcert in het Koninklijk Paleis, in samenwerking met de Munt en de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

 

Ook gepassioneerd door compositie, populaire en hedendaagse muziek, creëerde hij met accordeonist Cristian Perciun het Duo Made in Belgium, dat de eerste prijs voor kamermuziek ontving op het Concours International Accordé’Opale (Frankrijk).

 

In de zomer van 2019 toeren ze door China en treden ze op op het eiland Taiwan en Shanghai. In 2020 komt na het vertrek van Cristian de Luxemburgse accordeonist Frin Wolter het team versterken – het Duo wordt omgedoopt tot Duo Kiasma. Pierre speelt op een cello van Nicolas-François Vuillaume uit 1860, ter beschikking gesteld door de Koning Boudewijnstichting dankzij de vrijgevigheid van het Fonds Léon Courtin-Marcel Bouché en de Stichting Strings for Talent.

 

In 2016 trad Pierre Fontenelle toe tot de redactie van Crescendo Magazine, een online Brussels magazine, en neemt hij af en toe deel aan het Table d’Ecoute-programma van Camille de Rijck op de Musiq’3-radio. Hij is dol op sokkenmode en sinds de pandemie heeft hij een vraatzuchtige passie voor poëzie ontdekt, zowel in lezen als schrijven.