Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Mavroudes Troulos, basson – Roberta Brambilla, harpe

——————

Gabriel VERDALLE  (1847-1918)

Rêverie in G, op. 24

Camille SAINT-SAËNS  (1835-1921)

“Mon coeur s’ouvre à ta voix” from “Samson et Dalila”

Camille SAINT-SAËNS (1835-1921)

Sonate pour basson et piano op.168 / Sonate voor fagot en piano op.168

Pietro MASCAGNI (1863-1945)

Intermezzo de/uit Cavalleria Rusticana –

Antonio TORRIANI (1829-1911)

Divertimento sur des thèmes de Lucia di Lammermoor de G. Donizetti

 

 

DUO BASSON ET HARPE MAVROUDES TROULLOS EN ROBERTA BRAMBILLA

 

 Roberta Brambilla werd geboren in Cagliari (Italië) waar ze op haar achtste haar muziekopleiding begint. Ze haalt een Master in harp met de grootste onderscheiding aan het Conservatorium van Torino. In 2016 rondt ze haar studie af aan het Conservatoire Royal de Bruxelles met een Master in solo in de klas van Anne Lavoisier. Ze vervolmaakt zich verder met beroemde meesters : Marie-Claire Jamet, Marie-Pierre Langlamet, Emmanuel Ceysson…

Ze speelt in talrijke orkesten in België (Belgian National Orchestra, Antwerp Symphony) en in het buitenland onder de leiding van Heinz Holliger, Hugh Wolff, Lawrence Forster, Andrey Boreiko o.m.

In 2018 nam ze deel aan de Pop’Harp Workshop waar een harp met 24 snaren en een kartonnen klankbord werd gecreëerd volgens het model van de middeleeuwse harp. Roberta is enthoesiast over de nieuwe perspectieven die dit nieuwe instrument opent. Ze adapteert ook werken voor de harp solo of in kamerbezetting. In 2018 sticht ze samen met collega’s het kamerensemble KROMA.

 Mavroudes Troullos (1992) wordt unaniem erkend als een fagottist met gevoel en maturiteit. Hij werd geboren in een musicale familie. Zeer vroeg haalt hij de hoogste onderscheidingen in internationale concours (Amsterdam, Parijs, Londen). In 2018 kreeg hij de titel van ‘Ambassadeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel’. Deze prijzen lieten hem toe in prestigieuze zalen op te treden : Amphithéâtre Philharmonie de Paris, Elgar Room van het Royal Albert Hall, de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam. Hij soleerde met het Cyprus Youth Orchestra en de Muziekkapel van de Gidsen. Hij speelt ook in verschillende orkesten in België en in het buitenland. Hij haalde zijn diploma aan het Conservatorium van Athene. Hij studeerde verder aan de Hochschule für Musik in Leipzig en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Luc Loubry. Hij werd onlangs opgenomen als PhD Researcher in the Arts aan de LUCA School of Arts in samenwerking met de KU Leuven.

Pianiste Lily Maisky en harpiste Roberta Brambilla zijn regelmatige muziekpartners van Mavroudes.

 

 

 

 

Roberta vous présente le programme

Le duo Brambilla – Troullos vous propose un programme placé sous le signe de la musique d’opéra… et quelques petites surprises.

Le répertoire original pour basson et harpe étant assez restreint, nous avons décidé de le créer nous-mêmes en recourant à la transcription et l’arrangement de pièces écrites pour d’autres instruments. Nous les avons adaptées à la technique et à la sonorité du basson et de la harpe.

Notre voyage musical commence avec la Rêverie, op.24 de G. Verdalle, initialement écrite pour violon et harpe, qui nous emmène vers une douce et belle mélodie poétique chère aux compositeurs de la fin du 19ieme siècle.

Nous continuons avec « Mon cœur s’ouvre à toi », un chant d’amour tiré de l’opéra Samson et Dalila composé par Camille Saint-Saëns. Pour fêter les 100 ans de sa mort, nous lui rendrons hommage avec la Sonate pour basson et piano op.168, écrite en 1921 pour Clément-Léon Letellier, basson-solo de l’Opéra de Paris. Par cette œuvre, Saint-Saëns nous invite dans son monde intérieur et nous lègue cette dernière œuvre en forme de testament.

Après cet hommage, nous retournons à l’opéra avec la puissance évocatrice de douces mélodies de l’Intermezzo symphonique de la Cavalleria Rusticana de P. Mascagni.

 

Nous terminons le concert avec le Divertimento de A. Torriani inspiré par les thèmes d’une œuvre très célèbre de G. Donizetti, la Lucia de Lammermoor. Annonciateur du romantisme italien, cet opéra est le chef-d’œuvre « tragique » de Donizetti. Dans la paraphrase de Torriani, des parties très lyriques alternent avec des moments d’extrême virtuosité.

 

 

 

  1. Roberta presenteert het programma

Het duo Brambilla – Troullos biedt u een programma aan onder het teken van operamuziek… met enkele kleine verrassingen.

Het originele repertoire voor fagot en harp is vrij beperkt. Daarom hebben we besloten het zelf te creëren. We doen beroep op bewerkingen van werken die oorspronkelijk voor andere instrumenten zijn gecomponeerd. En we passen ze aan voor de techniek en de klank van de fagot en de harp.

Onze muziektocht begint met de Rêverie op.24 van Gabriel Verdalle origineel voor viool en harp. Dit stuk brengt een zachte en mooie melodie zoals de componisten van de late 19de eeuw zo graag schreven.

We gaan verder met “Mon cœur s’ouvre à toi”, een liefdesaria uit de opera Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns. We willen de 100ste verjaardag van zijn dood vieren met de Sonate voor fagot en piano. Ze werd gecomponeerd in 1921 voor de solo fagottist van de Parijse opera, Clément-Léon Letellier. Met zijn laatste compositie opent Saint-Saëns zijn interne wereld. Hij geldt als zijn testament.

Na deze hulde keren we terug naar de opera met het symfonisch intermezzo uit Cavalleria Rusticana van Mascagni wiens zachte melodie een merkwaardige kracht bezit.

 

We ronden het concert af met het Divertimento van A. Torriani, geïnspireed door thema’s van de erg beroemde opera Lucia de Lammermoor van G. Donizetti. Dit werk is het “tragisch” meesterwerk van de componist en kondigt de Italiaanse romantiek aan. In de parafrase van Torriani wissen zeer lyrische passages af met momenten van extreme virtuositeit.