

Duo viool – piano Camille Babut du Marès – Yannick Van de Velde
22 juli 2019 @ 12:15 - 13:00
| Vrije ingangLudwig van Beethoven:
Viool Sonate n.4
Edvard Grieg:
Viool Sonate n.3
Camille Babut du Marès – Yannick Van de Velde
Vonken van een echt enthousiasme van het publiek bij haar concerten, de jonge violiste Camille Babut van Mares verschijnt regelmatig op de Belgische en Europese scènes. Geboren in Brussel, Camille Babut van Mares begonnen met het bestuderen van de viool op de leeftijd van 4 en maakte zijn eerste publieke optreden in vijf jaar tijdens een uitzending van de RTBF. Op 13, ging zij het Koninklijk Conservatorium van Brussel om een eerste prijs in muziektheorie en een briljante eerste viool prijs in de klasse van Véronique Bogaerts te krijgen. Na nog steeds de viool aan het Koninklijke Conservatorium van Brussel te bestuderen, in de klas van Yusuko Horigome geperfectioneerd zij aan het Conservatorium van Maastricht onder leiding van de violist Boris Belkin. Camille wordt dan toegelaten tot de Royal College of Music in Londen, waar ze het diploma van master in de prestaties onder leiding van violist Yuri Zhislin verkregen voor zijn studies met Michael Vaiman aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln. In België, Camille Babut de Mares was een finalist en winnaar van verschillende wedstrijden voor jonge musici: finalist van de Jonge solisten op RTBF, winnaar van de wedstrijd Jong Tenuto VRT, winnaar van de wedstrijd Bériot en winnaar van de Young Musicians Competition. In Nederland was zij winnaar van de wedstrijd SONBU in stukken voor trio voor het verkrijgen van de Audience Award op het International Competition Music Award Maastricht. In 2011 keerde ze terug van Japan met een eerste prijs op de Osaka International Music Competition. Camille Babut van Mares heeft zijn ervaring met gerenommeerde musici als Zakhar Bron, Mihaela Martin, Boris Kuschnir Pierre Amoyal, Olivier Charlier, Gérard Poulet, Felix Andrievsky, Renaud Capuçon, Miriam Fried, David Grimal, Liviu Prunaru Yitzhak Rashkovsky verrijkt, Suzanne Gessner, Mikhail Kopelman, Roman Nodel … werd georganiseerd in 2015) en Trio Amethys (met violist en cellist Clement Holvoet Kacper Nowak). toegewijd musicus, Camille is artistiek directeur van het Festival Les Musicales de la Woluwe.
Camille Babut du Marès – Yannick Van de Velde
Yannick Van de Velde werd in 1990 geboren in Antwerpen en raakte al zeer snel gefascineerd door de muziek. Hij studeerde bij Klaus Hellwig, Elisso Virsalladze, Jean-Claude Vanden Eynden en Jan Michiels. Yannick volgde masterclasses bij grootmeesters als Pavel Gililov, Arie Vardi, Menahem Pressler, Paul Badura-Skoda, Evgeny Koroliov, Rudolf Buchbinder, Brigitte Engerer, Karl-Heinz Kämmerling, Robert McDonald, Jerome Lowenthal en vele anderen. Als kamermusicus speelde hij concerten met gerenommeerde artiesten als Nobuko Imai, Frans Helmerson, Michel Arrignon, Eldar Nebolsin, Zakhar Bron, …Yannick nam succesvol deel aan talrijke nationale en internationale wedstrijden. In 2012 won hij de ‘Prix de la Fondation Chopin, Artiste de l’année’, uitgereikt in het stadhuis van Brussel. In 2013 werd hij halve finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd en kreeg hij daarbij de Prijs Walckiers-Carbonelle. Verder won hij dat jaar ook de prijs Nany Phillepart. In 2014 won hij de “Prix d’Argent”, de “Prix du Public” en de prijs voor beste vertolking van het opgelegde werk in de “Concours International Piano Campus” in Parijs. Dat jaar werd hij ook finalist van de bekende Busoniwedstrijd in Bolzano, Italië. Yannick Van de Velde speelde concerto’s van Mozart, Beethoven, Grieg, Schumann, Chopin, Liszt, Tchaikovsky, Shostakovich, Prokofiev, Ravel, Bartok, Rachmaninoff,… Hij werkte meermaals samen met dirigenten als Erich Lederhändler, Etienne Siebens, Michael Hoffstätter, Ivo Venkov, Jan Steenbrugge met het orchestre de l’Université de Paris, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Orchestre Royale de Chambre de Wallonie, Il Nuovo Musici, Orkest der Lage Landen,Brussels Chamber Orchestra, Bruoscella Orchestra…Yannick Van de Velde trad op in de Verenigde Staten en alle West-Europese landen. Dit in beroemde concertzalen, zoals de grote zaal van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, de Blauwe Zaal van De Singel en de Elisabethzaal in Antwerpen, Studio 4 in het Flageygebouw in Brussel, Akropolismuseum in Athene, Griekenland, Salle Paligraff in Nancy, het Kölner Künstler Theater, Salle du Conservatoire in Nice, het Clara Schumann Institut in Düsseldorf, Salle du Régent in Crans-Montana (Zwisterland) en het Stadttheater in Schaffhausen, Zwitserland. Bovendien wordt hij regelmatig uitgenodigd voor optredens tijdens het Harmos Festival in Porto, en het Encuentro de Santander, in Spanje.
In September 2014 speelde hij 7 concerten verspreid over heel Griekenland, met als kers op de taart een volledig concert op de meest prestigieuze locatie van Griekenland: het Akropolis museum in Athene.
Ludwig van Beethoven (1770- 1827) Wenen
De laatste grote vertegenwoordiger van het Weense classicisme (na Gluck, Haydn en Mozart), Beethoven bereidde de evolutie naar de Romantiek in muziek voor en beïnvloedde de Westerse muziek gedurende een groot deel van de negentiende eeuw. Niet te classificeren (“Je doet me denken aan een man met veel hoofden, verschillende harten, veel zielen”, vertelt Haydn hem over 1793c), zijn kunst is tot uitdrukking gebracht via verschillende muzikale genres, en hoewel zijn symfonische muziek is de belangrijkste bron van zijn populariteit, had hij een even grote impact op pianoschrijven en kamermuziek. Door wilskracht te overwinnen, de ontberingen van een leven gekenmerkt door de doofheid die hem op zevenentwintig treft, vieren in zijn muziek de triomf van heldendom en vreugde wanneer het lot isolement en ellende voorschrijft, hij wordt beloond met deze bevestiging van Romain Rolland: “Hij is veel meer dan de eerste van de muzikanten. Hij is de meest heldhaftige kracht van de moderne kunst. Een uitdrukking van onveranderlijk geloof in de mens en van vrijwillig optimisme, bevestigende muzikale creatie als de actie van een vrije en onafhankelijke kunstenaar, Beethoven’s werk heeft hem tot een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis gemaakt muziek.
Edvard Hagerup Grieg (1843-1907) Bergen
Noors componist en pianist uit de Romantiek. Door werken als het Pianoconcert in a-mineur, de Lyrische Stukken voor piano, zijn liederen en de Peer Gynt-suites geldt hij als de belangrijkste Noorse componist. Grieg werd door de invloedrijke dirigent Hans von Bülow ook wel “de Chopin van het Noorden” genoemd.