Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Wij ontvangen de zeer jonge Naamse violoniste Pauline van der Rest , die reeds sinds haar 14 jaar kan bogen op een carrière die ouderen jaloers kan maken. Sinds haar zesde jaar treed ze zowat overal op en Europa en zelfs in Azië alwaar ze haar moeilijke instrument laat zingen.. Ze wordt begeleid door Philippe Ivanov, een jonge en getalenteerde pianist; zij speelt live voor u werken van Spohr, Beethoven, Waxman, Barkauskas  et Paganini

 Spohr:

Barcarole in G Major, Op. 135, no.1 From 6 Salon Pieces Violin

Paganini:

Caprice Op.1, no. 1

Beethoven :

Sonate pour violon en mi bémol majeur, Op. 12, no. 3,

Allegro con spirito

V. Barkauskas :

 Partita pour violon seul (1971)

Prélude, Scherzo, Grave, Toccata, Postlude 

 M. Bruch :

Concerto 1 Op.26, Vorspiel: Allegro Moderato

F. Waxman 
:

Carmen Fantasie

Pauline van der Rest

Pauline van der Rest werd geboren in Brussel in augustus 2004, zij is de jongste van ouders niet-muzikanten. Ze maakte haar viooldebuut bij Valeriya Pavlova, op de Academie van Namen, toen ze zes jaar oud was. Sinds haar 7 jaar, vervolgde ze haar opleiding met Igor Tkatchouk, wiens uitstekende reputatie goed is ingeburgerd (eerst in privé, en sinds 2016, als Young Talent naar IMEP). In 2012 vervoegde Pauline het Ensemble van jonge solisten van België, geleid door Ulysse Waterlot en Igor Tkatchouk. Hij is de Concert Master sinds 2015. Zij treedt elk jaar op internationale wedstrijden: in 2012 won ze de 1e speciale prijs Flame (Parijs). Ze keerde terug in 2013 en won nog een eerste prijs. In 2014 won ze de 1e Grand Prix “Arthur Grumiaux” in de wedstrijd Bravo! (België), evenals de 1e prijs tijdens de Kocische wedstrijd (Tsjechië) en de muziekwedstrijd in Stockholm. In 2015 won Pauline de eerste prijs op de International Music Competition in Funchal (Portugal) en de International Postacchini Competition (Italië). Zij ontving met unanimiteit de gouden medaille cum laude op internationale wedstrijden UGDA Luxemburg en Rotary prijs op de Breughel wedstijd in 2016. In 2017, Pauline wint opnieuw verschillende 1e prijzen: de internationale concurrentie Stockholm, Hamburg, en de Vieuxtemps-competitie in Verviers, waar ze ook de publieksprijs won. In 2018 Pauline blinkt uit met de 1e prijs in Grumiaux in Brussel, in de wedstrijd van Odessa in de Oekraïne, de concurrentie Alion Baltic in Estland, de wedstrijd Academy Classic Liège (publieksprijs), de prijs voor de beste interpretatie een virtuoos stuk in de Piccolo Violino Magico-competitie in Italië. Pauline werd verkozen tot Young Talent van het Jaar 2018 van de provincie Namen, en in februari 2019 won ze de eerste prijs bij de Honda Wedstrijd voor klassieke muziek.

 

 

 

Philippe Ivanov

Sinds zijn orkestdebuut in Mozart’s Concerto Kv.467 op negenjarige leeftijd is de in Bulgarije geboren Belgische pianist Philippe Ivanov (1988) solist bij de Flanders Philharmonie, Vlaamse radio, ook voor solisten van Sofia, voor het “New Symphony Orchestra” (Bulgarije) en voor het orkest van de Bulgaarse nationale radio. In 2009 trad hij op tijdens Musical Treasures uit Bulgarije in Weill Recital Hall – Carnegie Hall in New York. Samen met zijn broer, Yosif Ivanov violist, vormde hij een aantal jaren een duo die wereldwijd optreedt, het meest recent in Europa (Wigmore Hall in Londen in 2017) Azië (Nationaal Theater & Concert Hall in Taipei, Yokohama Minato Mirai Hall in 2018 ) en in Zuid-Amerika (Sala de Conciertos van de Biblioteca Luis Ángel Arango in Bogotá in 2017). In 2002 won Philippe Ivanov de Belgische radio / televisie “Tenuto” -wedstrijd in Brussel, waarmee hij België kon vertegenwoordigen op de “12e EBU Eurovision Young Musicians 2004” in Luzern. In juni 2010 won hij de tweede prijs (eerste prijs niet uitgereikt) tijdens de internationale pianowedstrijd “Premio Silvio Bengalli” in Pianello del Val Tidone (Italië). In 2002 won Philippe Ivanov de Belgische radio / televisie “Tenuto” -wedstrijd in Brussel, waarmee hij België kon vertegenwoordigen op de “12e EBU Eurovision Young Musicians 2004” in Luzern. In augustus 2010, tijdens de Internationale Zomeracademie aan het Mozarteum – Salzburg, is het gezien de “Chopin Prize” op de Internationale Frederic Chopin Pianoconcours, georganiseerd door de Academie voor de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van de componist te markeren. Philippe Ivanov behaalde zijn Master met Grote Onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel als een student van Daniel Blumenthal en postgraduaat aan de universiteit “Mozarteum” Salzburg als student van professor Pavel Gililov. Sinds 2015 is Philippe Ivanov professor belast met de begeleiding aan het Hoger Instituut voor Muziek en Pedagogiek in Namen.

Louis Spohr (1784 – 1985), Bruswick, Cassel. Compositeur, violonistechef d’orchestre et pédagogue allemand. Alors qu’il était considéré par ses contemporains l’égal de HaydnMozart et Beethoven, la réputation de Spohr a été rétrogradée par la postérité – en raison du maniérisme et des répétitions stylistiques notamment – au même titre que celle de GluckCherubini et Hummel. Duitse componistviolist (vioolvirtuoos), muziekpedagoogmusicoloog en dirigent. Spohr was een tijdgenoot van Niccolò Paganini en streed met hem om de eer gezien te worden als de belangrijkste violist van die tijd. Hij genoot grote faam vanwege het organiseren van muziekfestivals.

Niccolò Paganini (1782- 1840), violoniste, guitariste et compositeur italien : Par sa technique exceptionnelle, il a contribué à l’histoire du violon, mais également à intégrer la dimension virtuose dans l’art, dont il est un des représentants les plus célèbres, attirant à lui d’autres compositeurs romantiques, tel Liszt. Souvent qualifié de plus grand violoniste de tous les temps, il est également un compositeur réputé.

Italiaanse violist en componist, wiens virtuositeit op zijn instrument legendarisch is geworden, mede door zorgvuldig gecultiveerde mysteries rond zijn persoonlijkheid. Zijn oeuvre bevat onder meer 6 vioolconcerten, concertstukken voor viool en orkest, 12 sonata’s voor viool en gitaar, alsook de beroemde 24 Capriccio’s voor vioolsolo, studies voor viool. Ludwig van Beethoven (1770- 1827), Vienne : Dernier grand représentant du classicisme viennois (après GluckHaydn et Mozart), Beethoven a préparé l’évolution vers le romantisme en musique et influencé la musique occidentale pendant une grande partie du xixe siècle. Inclassable (« Vous me faites l’impression d’un homme qui a plusieurs têtes, plusieurs cœurs, plusieurs âmes » lui dit Haydn vers 1793c), son art s’est exprimé à travers différents genres musicaux, et bien que sa musique symphonique soit la principale source de sa popularité, il a eu un impact également considérable dans l’écriture pianistique et dans la musique de chambre.

De laatste grote vertegenwoordiger van het Weense classicisme (na Gluck, Haydn en Mozart), Beethoven bereidde de evolutie naar de Romantiek in muziek voor en beïnvloedde de Westerse muziek gedurende een groot deel van de negentiende eeuw. Niet te classificeren (“Je doet me denken aan een man met veel hoofden, verschillende harten, veel zielen”, vertelt Haydn hem over 1793c), zijn kunst is tot uitdrukking gebracht via verschillende muzikale genres, en hoewel zijn symfonische muziek is de belangrijkste bron van zijn populariteit, had hij een even grote impact op pianoschrijven en kamermuziek.

Vytautas Barkauskas (1931-) Kaunas : compositeur et pédagogue lituanien. Il entre en 1953 à l’Académie de musique et de théâtre de Lituanie, où il étudie la composition avec Antanas Račiūnas (lt) et l’orchestration avec Eduardas Balsys (lt). Sorti diplômé de cette Académie en 1959, il y enseigne la théorie musicale depuis 1961 et la composition depuis 1989.Sa musique, utilisant notamment la technique du dodécaphonisme, est influencée entre autres par Krzysztof PendereckiWitold Lutosławski et György Ligeti.

Hij is een Litouwse componist en pedagoog. In 1953 trad hij toe tot de Litouwse Academie voor Muziek en Theater, waar hij compositie studeerde bij Antanas Račiūnas (lt) en orkestratie bij Eduardas Balsys (lt). Hij studeerde in 1959 af aan deze Academie en doceert muziektheorie sinds 1961 en compositie sinds 1989.Zijn muziek, met name met behulp van de techniek van dodecaphonisme, wordt beïnvloed door onder andere Krzysztof Penderecki, Witold Lutosławski en György Ligeti.Max Christian Friedrich Bruch (1838-1920), Cologne, Berlin, compositeur allemand. Le public ne connaît de lui pratiquement que son premier concerto pour violon, et pourtant ce fut l’un des compositeurs les plus prolifiques de son époque.Entre 1858 et 1861, il enseigne la musique à Cologne et réussit à faire donner son premier opéra, Scherz, List und Rache2[Plaisanterie, ruse et vengeance], d’après Goethe. Après s’être installé à Mannheim en 1862, il y est nommé chef d’orchestre jusqu’en 1864, comme il le sera à Berlin en 1870 et 1878–80.

Max Bruch kreeg zijn eerste muziekonderwijs van zijn moeder. Later studeerde hij bij Ferdinand Hiller en Carl Reinecke.In 1858 bracht hij zijn operette Scherz, List und Rache, naar een tekst van Goethe, in Keulen voor het eerste ten gehore. Bruch genoot een grote populariteit en hij verkreeg drie eredoctoraten. Hij componeerde ook Kol Nidrei, een reeks variaties voor cello en orkest naar een joods gebed.

Franz Waxman, (1906-1967), Königshütte, Los Angeles, compositeur américain d’origine allemande. Compositeur de très nombreuses musiques de film, il est particulièrement connu, dans le domaine musical, pour sa Carmen Fantaisie pour violon, d’abord composée pour le film Humoresque puis reprise pour le violoniste Jascha Heifetz. Elle reste une des pièces les plus difficiles et les plus jouées au violon.

Hoewel hij ook absolute muziek schreef, wordt Waxman toch vooral herinnerd als een componist van filmmuziek in de klassiek laat-romantische traditie. Erich Wolfgang Korngoldwas zijn voorbeeld en hij wedijverde in dezelfde tijd als Miklós Rózsa en Max Steiner om de hoogste filmonderscheidingen.Hij won tweemaal achter elkaar (in 1950 en 1951) de meest prestigieuze filmprijs, de Academy Award (Oscar); een prestatie die sindsdien (nog) niet geëvenaard is!