Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

« Les Vents d’Anches »

« L’ANTRE DEUX MONDES »

Des compositions originales de Julien Hucq sur les constellations oubliées, jouées pas un octuor inédit : quatuor de clarinettes et quartet de jazz.

 

SCIURUS VOLANS

NOCTUA

 FELIS

MUSCA AND THE CELESTIAL LEAVES

 THE NIGHT HAS A THOUSAND EYES

* Concerten vinden plaats van dinsdag t/m vrijdag, met uitzondering van 21/07/23 en 15/08/23

 

Antre 2 Mondes : de muzikanten

Julien Hucq, composities en saxofoon

Julien Hucq « heeft een geweldige interpretatiestijl » roept Jazz Corner uit. Julien’s opkomst wordt snel een bekende naam en kan worden toegeschreven aan zijn veelzijdigheid als saxofonist en componist van wereldklasse, die resoneert tussen culturen en generaties. Critici prezen zijn nieuwste jazzalbum, Light Blue, en beschreven het als “mooi”, “overheersend”, “genadig”, “mooi”, “energetisch”, “speels”, “verfijnd”. Haar werk brengt een “ ouderwets ” been in evenwicht met een “ moderne en creatieve toets ” om tijdloze klassiekers te creëren met de beste in de branche. Julien komt oorspronkelijk uit België en woont sinds 2012 in New York. Hij heeft veel getourd en opgetreden in Europa. Julien heeft 9 albums en veel EP’s opgenomen als leider en producer met veel originele composities en unieke arrangementen. Julien heeft samengewerkt met artiesten uit alle lagen van de bevolking om nationaal en internationaal te componeren, op te nemen en op te treden.

Julien behaalde in 2013 een ‘ Master of Arts ’ aan de Aaron Copland School of Music, Queens College, City University of New York. Hij behaalde zijn ‘Bachelor of Arts’ aan het Conservatoire de Lausanne, Zwitserland, en zijn Diplôme d’Études Musicales aan het Conservatoire National de la Région de Paris, CNR, Frankrijk.

Les Vents d’Anches 

Richard Decamps, klarinet

Hij behaalde de Diplomas Supérieur de clarinette et musique de chambre aan het Conservatoire de Mons

Zijn professionele carrière heeft hem in staat gesteld enkele van de grote namen in de showbusiness te ontmoeten, zoals: William Sheller, wiens tours hij meer dan 10 jaar deelde, of Ray Charles en Diana Ross, tijdens concerten op het jazzfestival in Cannes. Hij speelde ook als klarinettist in veel operettes in Frankrijk.

Momenteel 1e klarinet van het Ensemble Instrumental de Wallonie, speelt hij graag, omringd door vrienden en mensen die hij leuk vindt: het kwartet “Les Vents d’Anches” met klarinet, “Soultrain Memories” ( funkgroep Frankrijk ) met baritonsax maakt deel uit van zijn genoegens.  Hij regisseert ook: het Ensemble Instrumental Votano, het klarinetensemble “Avalanches” en af en toe de “Richie Jazz Band” ( de eerste band die hij in 1988 ) creëerde, nog steeds onder toezicht van zijn voormalige collega’s aan het conservatorium.

Na 33 jaar klarinet en saxofoon te hebben gegeven, is hij nu directeur van het conservatorium Lucien Robert de Tamines.

Hij staat achter het “Antre 2 mondes” -project, een samenwerking tussen Julien Hucq en Les Vents d’Anches.

Marie-Hélène Adnet, klarinet

Momenteel is ze hoogleraar klarinet- en kamermuziek aan het Namen Conservatorium en leestranspositie aan de kunsten ² ( Conservatoire de Mons ).

Ze is solo klarinet van het Ensemble Orchestral de Bruxelles en speelt regelmatig met de Belgische orkesten: Koninklijke Waalse Opera, Nationaal Orkest van België, Philharmonisch Orkest van Luik, etc. en in verschillende kamermuziekensembles, waaronder het Odeon ensemble of het Quartz ensemble.

Ze beoefent alle instrumenten van de klarinetfamilie en historische klarinetten. Ze treedt regelmatig op met ensembles voor oude muziek, waaronder het WOLF-ensemble, Il Gardelino, l’Ensemble a, …

Nicolas Cretu, klarinet

Geboren in Luik in 1992, begon Nicolas op 7-jarige leeftijd met klarinet. Hij studeerde ook jazz en improvisatie bij Alain Pierre en Daniel Stockart.

Hij bracht een jaar door in Engeland om de taal te leren, trad vervolgens toe tot de klas van Jean-Luc Votano bij het IMEP, waar hij met grote onderscheiding een Master Didactique behaalde en een Master Specialising in klarinet en kleine klarinet met de grootste onderscheiding.

Hij doceerde klarinet en saxofoon aan verschillende academies van Wallonië, vervangt in orkesten zoals OPRL en speelt in verschillende projecten, variërend van klassieke tot Balkanmuziek, jazz en improvisatie.

Momenteel is hij klarinettist bij het Koninklijk Orkest van de Belgische Luchtmacht sinds januari 2020 en assistent van de cursus Lezing-Transpositie en Orkestkenmerken bij het IMEP.

Fanny Claes, basklarinet

Fanny Claes begon haar studie aan het Namen Conservatorium voor Muziek en Pedagogie ( IMEP ) in 2005. Ze specialiseerde zich in basklarinet. In 2010 behaalde ze haar didactische meester en doceert sindsdien klarinet en saxofoon.

Sinds 2015 is ze lid van de groep “Les Vents d’Anches”, waar ze basklarinet speelt.

Yves Gourmeur, piano

Prolific componist van filmmuziek, winnaar van het Maison du Film de Paris en de

« Derde personage », genomineerd voor de Canadian Screen Awards 2019 voor de compositie van de muziek van de film « The Hummingbird Project », Yves Gourmeur drukt zich uit tussen akoestische en elektronische muziek via eclectische projecten. Als veelzijdige pianist, onverzadigbare en gepassioneerde improvisator, plaatst hij emotie centraal in een geïnspireerd muzikaal discours. Het delen en overdragen van knowhow is een van zijn grootste zorgen, Yves Gourmeur is een leraar improvisatie en hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen.

Adrien Tyberghein, contrabas

Adrien is een Franse muzikant en componist die afstudeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs. Hij werkte samen met gerenommeerde ensembles zoals de Opéra National de Paris en het Ensemble Intercontemporain. Hij speelde ook met gerenommeerde artiesten, zowel in de klassieke sfeer als in de jazz of hedendaagse muziek ( Ibrahim Maalouf, Manu Katché, Gautier Capuçon, Renaud Capuçon, … ).

Deze projecten brachten hem ertoe zijn weg te vinden en zich voornamelijk te wijden aan de contrabassolist, kamermusicus en compositie. Hij verlegt de grenzen van zijn instrument op een originele en onverwachte manier.

De rondleidingen die hij uitvoert, brengen hem naar verschillende culturen die hem inspireren in zijn composities en hem constant voeden in zijn improvisaties.

In 2021 schreef en componeerde Adrien zijn eerste transdisciplinaire show, Seul Contre Basse, die de codes van het klassieke recital alleen op het podium herziet door kunstvormen en muziekstijlen te combineren.

Hij werkt ook samen met de Belgische accordeonist Didier Laloy in Dyad, een duo dat klassieke, rock- en wereldmuziek combineert.

Hij is tenor in het ensemble Musiques Nouvelles en speelt in verschillende groepen naast accordeonist Christophe Delporte.

Gespot door Ibrahim Maalouf, is hij lid van het Free Spirit Ensemble, ’s werelds eerste klassieke orkest gespecialiseerd in improvisatie.

Hij is contrabassocent aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel en sinds september 2023 improvisatieleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Bergen.

France Musique noemt hem een muzikant die een klassiek universum nieuw leven inblaast dat duidelijk stoffig is. Zijn intense persoonlijkheid lokt een onverwacht kruis van culturen uit ».

Jérôme Baudart, percussie

Hij ging in 2002 naar het Conservatorium en verbeterde zijn vaardigheden bij professionals als Bruno Castellucci en Gilles Ansciaux.

Hij behaalde een bachelordiploma in klassieke percussie aan het Koninklijk Conservatorium van Mons, een bachelordiploma in jazzdrums aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en een aggregatie in muziek. Sinds 2007 doceert hij percussie- en jazzdrums aan verschillende muziekacademies van de Franse Gemeenschap. Sinds 2023 doceert hij ook drums aan het Royal Institut Supérieur de Musique de Pédagogie de Namur ( IMEP ).

Al vele jaren speelde hij in een groot aantal bands die hem meenemen naar zeer diverse muzikale werelden zoals jazz ( Alexandre Cavalière 4tet, Manu Bonetti trio, Natacha Wuyts 4tet, etc. ), wereldmuziek ( Astoria, Pape de la Kora, etc. ), hiphop ( Akro, Rue des Pêcheries, on Tarmac’s Meet The Band on RTBF ) of het Franse lied ( Antoine Armedan, Muriel D’ailleurs ).

Zijn projecten hebben hem ertoe gebracht op te treden op het Belgische toneel maar ook in het buitenland ( Frankrijk, Rusland, Turkije, Engeland, Duitsland, Marokko, Spanje enz. ).